PRZEPISY

PRZEPIS NA PYSZNEGO FASZEROWANEGO BAKŁAŻANA – RIPIENO MELANZANE

PRZEPIS NA PYSZNEGO FASZEROWANEGO BAKŁAŻANA – RIPIENO MELANZANE

 

Jednym z gwiazdkowych warzyw lata jest bakłażan! Kilka tygodni temu, odwiedzając moją adoptowaną sycylijską rodzinę, miałam zaszczyt nauczyć się, jak zrobić ten pyszny przepis na nadziewanego bakłażana: Ripieno Melanzane! Przypomina on Parmigiana di Melanzane, ale z twistem! Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak zrobić ten klasyczny sycylijski przepis na lato!

Historia nadziewanego bakłażana
Nikt do końca nie zna historii przepisu na nadziewanego bakłażana, ale stał się on podstawą sycylijskiej kuchni w okresie letnim. Są różne wersje można zrobić, w zależności od smaku. Można zdecydować się na danie wegetariańskie z samym serem lub danie dla miłośników mięsa z mięsem mielonym w środku. Ty wybierasz!

theromanfoodie.com

Składniki:
7 bakłażanów
100 gramów Parmigiano Reggiano
50 gramów sera Pecorino
4 jajka
200 gramów bułki tartej lub czerstwego chleba namoczonego w wodzie, który rozpada się na bułkę tartą
Garść bazylii
Sól do smaku
Oliwa z oliwek
Olej do smażenia (oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy)
Sos pomidorowy
Czosnek
Wskazówki
Przepis na nadziewane bakłażany – Ugotuj bakłażana1. Umieść bakłażany w dużym garnku wypełnionym wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut, lub do miękkości. Po ugotowaniu, pozostawić do odpoczynku i ostygnięcia.

Przepis na nadziewane bakłażany – ser bazylia2. Zmiksuj lub posiekaj na drobne kawałki Parmigiano Reggiano, Pecorino i garść liści bazylii.

Przepis na nadziewanego bakłażana – chleb3. Weź czerstwy chleb i umieść go w dużej misce do mieszania. Napełnij zimną wodą, pozostaw na kilka minut, aż stanie się miękki. Odsącz wodę i użyj jako bułki tartej.

Stuffed Eggplant Recipe – Remove flesh4. Po ostudzeniu bakłażanów, przekrój je wzdłuż, aby usunąć miąższ.

Stuffed Eggplant Recipe – wymieszaj składniki5. W dużej misce umieścić pokrojone sery, bułkę tartą, 4 jajka, sól do smaku, oliwę z oliwek i miąższ bakłażana.

Sos pomidorowy do nadziewanego bakłażana6. Na małej patelni podgrzej sos pomidorowy. Dodaj kilka ząbków czosnku i odrobinę oliwy z oliwek, aby wzbogacić jego smak.

Przepis na nadziewane bakłażany – nadziewanie bakłażanów7. Zacznij nadziewać bakłażany mieszanką. Po napełnieniu, zamknij, aby przypominać cały bakłażan.

8. Rozgrzej olej, aby usmażyć nadziewane bakłażany. Smaż, aż będą chrupiące i lekko brązowe.

9. Po usmażeniu bakłażanów, pokrój w 1-2 calowe kawałki i polej sosem pomidorowym.

Stuffed Eggplant Recipe dodać ser pecorino10. Na samym końcu posyp kawałkami płatkowego sera Pecorino i listkami mięty. ENJOY!!!

źródło: https://theromanfoodie.com/rome-food-blog/delicious-stuffed-eggplant-recipe/

 

Redakcja
the authorRedakcja

Jeden komentarz

Dodaj komentarz