PRZEPISY

REWELACYJNE LETNIE WŁOSKIE PRZEPISY

REWELACYJNE LETNIE WŁOSKIE PRZEPISY

 

Włoskie lato: czas, w którym Włosi uciekają od upałów panujących w mieście i udają się nad morze lub w góry, aby cieszyć się chłodniejszym powietrzem! Zmiana pory roku oznacza również, że możemy rozkoszować się pysznymi letnimi warzywami i owocami! Oto kilka moich absolutnie ulubionych letnich włoskich przepisów!

Parmigiana di Melanzane

theromanfoodie.com

La Parmigiana! To danie jest dla mnie krzykiem lata. Bakłażany są letnim warzywem i pierwszy rzut oka na nie w supermarkecie napełnia mnie potrzebą zrobienia tego niebiańskiego dania z Sycylii. Istnieją różne wersje przygotowania Parmigiany, jednak najsmaczniejsza jest ta, w której smaży się bakłażana. W Parmigianie nie ma mięsa, jednak ze względu na ciężkość serów jest to sycące danie na kolację. Mieszanka smażonego bakłażana ze słodyczą sosu pomidorowego, zwieńczona gęstą, roztopioną mozzarellą to danie, którym warto się delektować!
Składniki:
2- 3 bakłażany
1 funt sera Mozzarella
1/2 filiżanki sera Reggiano
Sól (do smaku)
Oliwa z oliwek (do sosu pomidorowego)
2 ząbki czosnku
Jedna biała cebula
Jeden pęczek bazylii
500 gramów całych, obranych pomidorów (do sosu pomidorowego)
Wskazówki:
Letnie włoskie przepisy jajko sadzone1.Delikatnie umyj i osusz ręcznikiem bakłażana. Pokrój bakłażana poziomo w plastry o grubości około 1/4 cala. Umieść plastry na płaskiej powierzchni, posyp solą, odstaw na 30 minut, aby odpoczęły.

Letnie włoskie przepisy cebulowe2. W średniej wielkości rondlu dodaj czosnek, posiekaną cebulę i oliwę. Gotować do miękkości i uzyskania jasnozłotego koloru.

Letnie włoskie przepisy sos pomidorowy3. Dodaj sos pomidorowy, doprowadź do wrzenia, często mieszając. Doprowadzić do wrzenia przez około 30 minut.

Letnie włoskie przepisy bakłażan

4. Gdy plastry bakłażana odpoczną przez 30 minut, osusz je papierowym ręcznikiem, aby wchłonęły nadmiar wody. Smażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor.

Letnie włoskie przepisy na sos pomidorowy

5. W blasze do pieczenia, dodaj chochlę lub dwie przygotowanego sosu pomidorowego na dno patelni.

6. Ułóż usmażone bakłażany w pojedynczej warstwie na wierzchu sosu pomidorowego. Letnie włoskie przepisy parmigiana

Letnie włoskie przepisy parmigiana di melanzane

7. Na wierzchu smażonego bakłażana dodaj plasterki mozzarelli na każdy kawałek.

Letnie włoskie przepisy parmigiano

8. Na wierzchu mozzarelli dodać więcej sosu pomidorowego, a następnie posypać startym Parmigiano Reggiano.

Letnie włoskie przepisy parmigiana di melanzane9. Powtarzaj proces układania warstw, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane. Po zrobieniu, zwieńcz listkami bazylii, piecz przez 15 – 20 minut do uzyskania złotego koloru.

Panzanella

Zdecydowanie najłatwiejsza i najszybsza do przygotowania jest Panzanella! Pamiętam, że siedziałam w maleńkiej restauracji w Sansepolcro w Toskanii, kiedy mój chłopak zamówił to danie. Na pierwszy rzut oka wyglądało to zupełnie obrzydliwie i było czymś, czego nigdy bym nie zamówiła. Jednak po kilku namowach z jego strony, chwyciłam za widelec i wzięłam niezdecydowany kęs. Ku mojemu całkowitemu zaskoczeniu było to pyszne! Założyłabym, że tekstura będzie mi przeszkadzać, ale smaki wszystkich składników tak dobrze się komponowały. Ten łatwy do wykonania przepis jest idealnym letnim popołudniowym lunchem!
Składniki:
1 bochenek czerstwego chleba francuskiego lub chleba Ciabatta
2 pomidory
garść bazylii
1 ogórek
1 cebula
Biały ocet winny (odrobina lub dwie)
Oliwa z oliwek (według uznania)
Sól (do smaku)
Wskazówki:
1. Zbierz czerstwy chleb, odetnij brzegi i pokrój w małą kostkę.
2. Namocz chleb w wodzie.
3. Umyj i osusz pomidory, ogórek, cebulę i bazylię. Posiekać na kawałki wielkości kęsa.
4. Gdy wszystkie warzywa zostaną posiekane, skropić je oliwą z oliwek i posolić.
5. Wyciska wodę z chleba, umieszcza nad miską z warzywami i kruszy na wierzchu.
6. Gdy już cały chleb zostanie pokruszony, wymieszaj delikatnie wszystkie składniki, posmakuj, czy nie trzeba dodać więcej oliwy i soli. Smacznego

Gelo di Melone

Wcześniej tego lata podczas wizyty u mojej adoptowanej sycylijskiej rodziny, zdarzyło się, że była obfitość świeżego arbuza. Aby upewnić się, że wszystko się nie zmarnuje, mama zrobiła mi niespodziankę, przygotowując ten pyszny smakołyk! To idealny letni deser po całym dniu spędzonym w upale. Nigdy nie słyszałam o tym deserze. Pochodzi on z Palermo na Sycylii i jest zazwyczaj robiony w sierpniu, kiedy obfitość arbuzów jest przytłaczająca. Polewy są różne, od cynamonu po kwiaty jaśminu. Bądźcie kreatywni!
Składniki:
1 litr soku z arbuza
120 gramów białego cukru
80 gramów skrobi kukurydzianej
Wiórki czekoladowe
Jadalny jaśmin (opcjonalnie)
Wskazówki:
1. Pokrój arbuza na kawałki, wyciśnij, aby uzyskać jego sok.
2. Wymieszać skrobię kukurydzianą i cukier, podczas gdy sok jest zimny. Ubijaj, aż nie będzie grudek.
3. W małym rondlu, umieścić na małym ogniu, aż będzie się gotować i stanie się galaretką – jak konsystencja.
4. Pozostawić do ostygnięcia. Po schłodzeniu, dodać w chipy czekoladowe przypominające pestki arbuza.
5. Jako ostatni akcent, dodaj jadalne kwiaty jaśminu. (opcjonalnie)

 

źródło: https://theromanfoodie.com/rome-food-blog/summer-italian-recipes/

 

Redakcja
the authorRedakcja

Jeden komentarz

Dodaj komentarz