PRZEPISY

KLASYCZNE WŁOSKIE KLOPSIKI PRZEPIS

KLASYCZNE WŁOSKIE KLOPSIKI PRZEPIS

 

Klopsiki. Który mięsożerca ich nie kocha? Proste, a zarazem pyszne danie do przygotowania. W tym poście zobaczysz, jak przygotować podstawową włoską wersję tego dania w jeden z najprostszych i najbardziej tradycyjnych sposobów. Wskoczmy od razu w skórę za tym przysmakiem, ponieważ im szybciej zaczniesz je przygotowywać, tym szybciej zaczniesz je jeść…YUM!

Pochodzenie klopsa

Pierwsze udokumentowane pojawienie się klopsików miało miejsce w XV wieku w Libro de Arte Coquinaria autorstwa Maestro Martino, który w tym czasie był szefem kuchni patriarchy Aquilei. W książce tej autor opisuje prawidłowe przygotowanie tego, co określa mianem „klopsików” i jest to pierwszy znany przepis poświęcony wyłącznie klopsikom.

Następnie, w 1881 roku, Pilgrim Artusi, w swoim znanym Handbook of Science in Cooking and the Art of Eating Good, również zawiera odę do klopsa, pisząc:
„Nie myślcie, że mam pretensje do nauczania was, jak zrobić klopsiki. Jest to danie, które wszyscy wiedzą, jak zrobić, łącznie z żukiem, który być może jako pierwszy podał ludzkości model przepisu. Zamierzam jedynie opowiedzieć, jak je przyrządza ktoś, kto ma resztki gotowanego mięsa; Jeśli chcesz je zrobić prościej lub z surowym mięsem, nie musisz używać wiele sosu ani przypraw. Zmielić razem mięso i plasterek tłustej i chudej szynki. Doprawić parmezanem, solą, pieprzem, przyprawami, rodzynkami, orzeszkami pinii, kilkoma łyżkami kaszki, zrobionej z odrobiny chleba ugotowanego w wywarze mięsnym lub mleku, wiążąc masę razem z jajkiem lub dwoma, w zależności od ilości. Formować dużo małych kulek wielkości jajka, panierować je i smażyć na oleju lub smalcu.”

Klopsiki są częścią kuchni również w Szwecji, Norwegii i Danii, ale Włosi wymyślili każdy możliwy sposób na przyrządzenie ich w najbardziej wykwintny i pyszny sposób. W tym przepisie skupimy się jednak na klasycznym włoskim przepisie na klopsiki, przepisie, który powinien być łatwy do przygotowania dla każdego. A więc zaczynamy!

Klasyczne włoskie klopsiki (wychodzi ok. 25 klopsików)

theromanfoodie.com

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

250 gramów mielonej wołowiny

2 kawałki pokrojonego białego chleba

1 jajko

2 łyżki parmezanu

1/2 ząbka czosnku

1 łyżka soli

1/4 łyżeczki pieprzu

1 gałązka pietruszki

Bułka tarta (tyle, ile potrzeba)

Extra Virgin Olive Oil (tyle ile potrzeba)

Instrukcje:

1) W misce umieścić dwa kawałki pokrojonego białego chleba i zalać je tylko taką ilością mleka, aby nasycić oba klopsiki. Odstawić i pozostawić na kilka minut, aby chleb mógł nasiąknąć całym mlekiem.

2) Jajko, parmezan, czosnek, sól, pieprz i pietruszkę dodać do pojemnika i wymieszać ręcznym blenderem.Klopsiki

3) Wystarczy zrobić kilka szybkich pulsów blenderem, aż wszystko będzie zmielone, ale nie całkowicie klopsiki.

4) W innej misce do mieszania różnej od miski z pokrojonym chlebem, dodać w mieloną wołowinę i mieszankę klopsików z jajkami.

5) Pokrojony chleb podrzeć na małe kawałki i dodać do miski z mieszanką mięsno-jajeczną i rozpocząć klopsiki mieszając wszystko razem ręcznie.

6) Dodać bułkę tartą do mieszanki i ciągle dodawać ją i mieszać wszystko razem ręcznie, aż cały nadmiar płynu z mieszanki będziemeatballs nasiąknięty. Wasza mieszanka powinna wyjść wyglądając w ten sposób.

7) Napełnić patelnię około 1/4 cala oliwą z oliwek i rozgrzać ją na średnim ogniu. klopsiki

8) Podczas gdy olej jest ogrzewanie, zacznij toczyć mieszankę mięsną w małe kulki. klopsiki

9) Klopsiki umieścić na patelni i smażyć, aż będą złotobrązowe, a następnie zdjąć z patelni i umieścić na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Posypujemy klopsiki kilkoma szczyptami soli, gdy odsączają się na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, a następnie podajemy i cieszymy się!

Proszę bardzo… szybkie, smaczne i proste danie, które z pewnością zadowoli wszystkich! Klopsiki są zazwyczaj podawane jako drugie danie we Włoszech, więc aby uzyskać pełnowartościowy posiłek, przygotuj pyszny makaron jako danie główne, a następnie podaj klopsiki jako drugie danie, którego nie da się pobić! Buon appetito!

źródło: https://theromanfoodie.com/rome-food-blog/classic-italian-meatballs-recipe-polpette-di-carne/

 

 

Redakcja
the authorRedakcja

2 komentarze

Dodaj komentarz