PRZEPISY

PRZEPIS NA SYCYLIJSKIE PESTO – PESTO ALLA TRAPANESE

PRZEPIS NA SYCYLIJSKIE PESTO – PESTO ALLA TRAPANESE

 

Pesto. Najlepiej jeść latem….Zimą, jesienią i wiosną (chciałabym, żeby to było danie całoroczne)! Jest coś w tym świeżym, trawiastym, orzechowym, smaku, który nadaje Pesto, że pozostaje moim ulubionym włoskim sosem! Mając sycylijskie Pesto, które zawiera gwiazdę lata (lub jeśli jesteś jednym z tych, którzy upierają się, że pomidor jest warzywem… będę dygresji na teraz) dojrzały, soczysty, pomidor! Czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak Sycylijczycy dodali swój własny twist do tradycyjnego Genovese Pesto i stworzyli swój własny przepis na sycylijskie Pesto!

Historia sycylijskiego pesto
Nikt do końca nie zna prawdziwej historii Pesto. Jednak dzięki Appendix Vergiliana, starożytnemu zbiorowi wierszy, jesteśmy pewni, że starożytni Rzymianie spożywali bardzo podobną wersję dzisiejszego Pesto, zwaną Moretum. Robi się je poprzez zgniecenie razem czosnku, soli, sera, ziół, oliwy i octu.

Sycylijskie Pesto lub Pesto alla trapanese, bierze swoje główne składniki, świeże, dojrzałe, soczyste, pomidor i migdały i zastępuje obfitość bazylii i orzeszków piniowych.Tradycyjny przepis na pesto alla trapanese używa moździerza i tłuczka, produkując rustykalny wygląd do Pesto, w przeciwieństwie do kremowej, pasty – jak mieszanina mamy przyjść do wiedzy.

theromanfoodie.com

Wiele tradycyjnych przepisów ostrzega, aby nigdy, przenigdy nie używać blendera lub robota kuchennego do przygotowania pesto alla trapanese. Zamiast tego, należy zmielić czosnek z odrobiną soli, następnie migdały, a następnie bazylię, tak jak w przypadku tradycyjnego pesto alla genovese. Pomidory należy pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z Pesto.

Dzięki tej metodzie Pesto zyskuje zupełnie inną konsystencję, w której pomidor zachowuje więcej ze swojego oryginalnego charakteru, a Pesto ma znacznie więcej kawałków. Po połączeniu Pesto z makaronem, talerz krzyczy: Włochy! Dzięki kontrastującym czerwonym i zielonym kawałkom na tle makaronu, w zasadzie przypomina włoską flagę. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś oczywiście wymieszał nowoczesne i tradycyjne metody, przygotowując swoje pesto w robocie kuchennym, ale na końcu dodając do niego ręcznie posiekane pomidory.

Składniki:
100 gramów pokruszonych migdałów
600 gramów pomidorków cherry (100g na osobę)
2 ząbki czosnku
1 pęczek bazylii
oliwa z oliwek (tyle ile potrzeba)
sól (do smaku)
całe prażone migdały
bułka tarta

Wskazówki:

1. Rozgnieć migdały używając drewnianego tłuczka i marmurowego moździerza lub blendera. Dodać do dużej miski do mieszania.
2. Opłukać i przygotować pomidory. Ostrym nożem pokrój pomidory na małe kawałki. Dodać do pokruszonych migdałów w dużej misce do mieszania.
3. Drobno posiekaj czosnek i dodaj do miski do mieszania.
4. Opłucz bazylię i podrzyj na małe kawałki. Delikatnie wymieszaj z sosem pesto, aby zakończyć!
5. Na średniej wielkości patelni opiecz bułkę tartą, która zostanie dodana do wierzchu makaronu.
6. Na średniej wielkości patelni opiecz migdały. One również zostaną podane na wierzchu makaronu.
7. Po ugotowaniu makaronu, dodaj do niego sos Pesto, na wierzchu dodaj bułkę tartą i prażone migdały.

Tradycyjnie Pesto podaje się z długim, cienkim makaronem, takim jak linguini lub spaghetti,

Smacznego!

źródło: https://theromanfoodie.com/rome-food-blog/sicilian-pesto-recipe/

 

Redakcja
the authorRedakcja

Jeden komentarz

Dodaj komentarz