PRZEPISY

6 WSPANIAŁYCH MIEJSC NA OWOCE MORZA W RZYMIE

6 WSPANIAŁYCH MIEJSC NA OWOCE MORZA W RZYMIE

 

Uwielbiasz ryby? Cóż, masz szczęście. Rzym posiada jedne z najlepszych restauracji serwujących owoce morza, jakie Włochy mają do zaoferowania. Chociaż nie jest położony dokładnie nad morzem (lub jakimkolwiek znaczącym akwenem rybnym w tej sprawie), Rzym nadal jest w stanie zapewnić wyśmienicie pyszne dania rybne. Nie jesteś przekonany? Spójrz na poniższą listę najlepszych miejsc na owoce morza w Rzymie. Spróbuj ich choć raz, a te restauracje sprawią, że staniesz się wierzący!

Quinzi e Gabrieli

Alberto i Enrico, znani inaczej jako Quinzi & Gabrieli, obaj pochodzący z Amatrice, mają za sobą długą historię. Owoce morza w Rzymie – Quinzi e GabrieliDługoletni przyjaciele, przeprowadzili się do Rzymu w tym samym czasie i szybko zaczęli poznawać wszystkie tajemnice handlowe branży restauracyjnej. Spędzili nawet czas w Paryżu i Londynie, doskonaląc swój fach. Po dopracowaniu swoich umiejętności wrócili do Włoch, gdzie otworzyli mały bar z ostrygami, który z czasem przekształcił się w Quinzi & Gabrieli, odnoszącą sukcesy restaurację, którą znamy dzisiaj. Ich filozofia jest prosta: jak najmniej manipulować wyjątkowymi podstawowymi składnikami w sposób, który podkreśla ich naturalne smaki. Sekret? Niezbędne i najwyższej jakości przyprawy, takie jak oliwa z oliwek extra virgin z Toskanii, śródziemnomorskie pomidory koktajlowe, różne rodzaje najlepszych soli, takich jak różowa sól z Himalajów czy hawajska sól czerwona.

theromanfoodie.com

Serwowane potrawy to zarówno owoce morza, skorupiaki, mątwy, kalmary, jak i najszlachetniejsze ryby, w tym okoń morski i lucjan. Potrawy przygotowywane są na surowo, z patelni i w sosie. Nie tylko jedzenie jest pyszne, ale również lokalizacja zachwyca zmysły wizualne. Restauracja mieści się w zabytkowym Palazzo di Boccapaduli, pochodzącym z 1400 roku. Do tego dochodzi przepiękna ekspozycja na oczach wszystkich klientów świeżych ryb i gotowanych makaronów. Prawdziwym przysmakiem jest baccalà confit. Ponad 30-letnie doświadczenie Quinzi i Gabrieli w przygotowywaniu pysznych dań rybnych sprawia, że restauracja ta jest obowiązkowym punktem programu dla każdego, kto odwiedza Wieczne Miasto.

Adres: Via delle Coppelle, 5 | Telefon: +39 06 6879389 | Cena: $$$ | Godziny: Wtorek – niedziela 12.30-15.30 i 19.30-11.30, wtorek 19.30-11.30 | Strona internetowa: www.quinziegabrieli.it

La Pergola

Znajdująca się w hotelu Waldorf Astoria Rome Cavalieri, jest to restauracja z najwyższej półki, szczególnie dla koneserów ryb. Warto zauważyć, że w La Pergola nie chodzi tylko o to, by cieszyć się posiłkiem, ale o to, by przeżyć coś wyjątkowego. Światowej sławy szef kuchni Heinz Beck prowadzi program w La Pergola. Jest on nie tylko jednym z najbardziej znanych szefów kuchni na świecie, ale prawdopodobnie jednym z najbardziej znanych szefów kuchni w całych Włoszech. Twoje „doświadczenie” w tej restauracji nie będzie tanie, ale z pewnością będzie warte każdego grosza. Restauracja posiada menu à la carte, ale to co czyni ją wyjątkową to menu degustacyjne. Istnieją 2 opcje menu degustacyjnego: menu 10-daniowe i menu 7-daniowe. Menu degustacyjne zawiera takie przysmaki jak kingfish na łóżku z golonego lodu truskawkowego z musem migdałowym i limonką, dorsz z sosem selerowym i skórką curry, białe szparagi z pesto z alg i kałamarnicą. 10-daniowe menu kosztuje 245 euro za osobę, a 7-daniowe 210 euro za osobę. Trochę za drogo, ale na pewno dobrze wydane pieniądze.

Adres: Via Alberto Cadlolo, 101, Rzym | Telefon: +39 06 35091 | Cena: $$$ | Godziny: Wtorek – Sobota 7.30pm-10.15pm | Strona internetowa: romecavalieri.com/la-pergola

Life Ristorante & Wine Bar

Położone na malowniczej ulicy pomiędzy Piazza di Spagna a Fontanną di Trevi, Life to raj dla miłośników owoców morza. Główną Seafood in Rome – Life Ristorante & Wine Barfeature restauracji Life jest dbałość o każdy szczegół podczas przygotowywania swoich potraw. Wszystkie potrawy są przygotowywane ze świeżych i wysokiej jakości produktów i składników. Chociaż są one znane z ich ryb, mają doskonały wybór mięsa, jak również, wybrany przez najlepszych rzeźników w Rzymie. Menu owoców morza jest przygotowywane z najświeższych ryb, złowionych z Morza Tyrreńskiego. Restauracja posiada menu à la carte na lunch i kolację, ale także 4 różne menu degustacyjne, z których 2 to wyłącznie dania rybne. Pierwsze rybne menu degustacyjne to Menu Astice lub „Lobster Menu”, które jest 4-daniowym posiłkiem, całkowicie opartym na homarach. Cena Lobster Menu to 50 euro za osobę bez wina lub 70 euro za osobę z winem. Drugim rybnym menu degustacyjnym jest menu „Essenza di Mare” lub „Sea Essence”. Menu Essenza di Mare to 5-daniowy posiłek z różnych rodzajów owoców morza i ryb, który kosztuje 60 euro za osobę bez wina lub 88 euro za osobę z winem. Menu Essenza di Mare jest prawdziwym ulubieńcem klientów. Nie przegap okazji, by spróbować go podczas następnej wizyty w Rzymie!

Adres: Via delle Vite, 28, Rzym | Telefon: +39 06 69380948 | Cena: $$ | Godziny: Wtorek – niedziela 12pm-12am, poniedziałek 5pm-12am | Strona internetowa: www.ristorantelife.it

 

 

źródło: https://theromanfoodie.com/

 

Redakcja
the authorRedakcja

Jeden komentarz

Comments are closed.