PRZEPISY

ZDROWY WŁOSKI PRZEPIS NA OBIAD

ZDROWY WŁOSKI PRZEPIS NA OBIAD

Jedną z ostatnich rzeczy, na którą mamy ochotę po objadaniu się wakacyjnymi słodyczami i węglowodanami, jest zanurzenie głowy w misce makaronu. Ale jak moglibyśmy kiedykolwiek zrezygnować z boskiego świata włoskiego jedzenia? Dobra wiadomość jest taka, że możesz jeść lekkie włoskie posiłki, jednocześnie doświadczając tradycyjnej kuchni! To prawdziwy powód do świętowania o tej porze roku, prawda?

Aby zjeść zdrowy włoski obiad musisz pamiętać o jednym ważnym szczególe: zawsze używaj produktów sezonowych. Jest to kluczowa część włoskiej kuchni – jeśli nie ma sezonu, nie używasz go. Tym samym dzielę się z Wami moim zdrowym, wegetariańskim, włoskim przepisem na zimę. I tak, włoska mamma ucałowała opuszki palców i radośnie wyrzuciła rękę w powietrze (pieczęć aprobaty, że coś jest pyszne).

theromanfoodie.com

La Stagione della Zucca – Sezon na dynię

Jestem Amerykanką i dumnym członkiem klubu dyniowych obsesjonatów. Na szczęście dla nas wielbicieli, Włochy również mają silną kulturę dyniową. Jednak świętują oni jesienno-zimowy smakołyk nieco inaczej niż w Stanach. Na przykład, zamiast używać sztucznych aromatów w Oreos, kawie i babeczkach, Włosi używają dojrzałych dyń do przyrządzania pikantnych potraw. Do najpopularniejszych należą risotto, sos do makaronu i po prostu pieczona z odrobiną oliwy i soli.

Włoski sezon na dynie trwa od października do końca grudnia/połowy stycznia. W tym czasie supermarkety, a także stoiska z owocami i warzywami są pełne całych lub wstępnie pokrojonych dyni. W rzeczywistości we Włoszech uprawia się więcej dyni niż w Stanach Zjednoczonych. Kto to wiedział!

Chociaż dynia była kiedyś popularna w la cucina povera, czyli żywności dla ubogich, obecnie jest szeroko stosowana i akceptowana w całych Włoszech. A ponieważ każdy region szczyci się różnorodnością gastronomiczną, rodzaje potraw różnią się między sobą. Na przykład w Piemoncie można zobaczyć więcej risotto z dynią, a w Lombardii ravioli di zucca. W Lacjum, regionie Rzymu, można zobaczyć mieszankę makaronów z cukinią, jak również pieczone plastry z ziołami i oliwą z oliwek.

Niezależnie od dania, dynia jest mistrzem. Tak ciężko jak było wybrać jeden przepis, aby podzielić się z wami, zdecydowałem się na typowe danie, które rodzina mojego rzymskiego chłopaka często robi o tej porze roku. Nie można się z tym pomylić, prawda?

Składniki

800 gramów dyni
1 ząbek czosnku
2 gałązki rozmarynu
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sól (do smaku)
czarny pieprz (do smaku)
czerstwy chleb
20 gramów świeżo zmielonego Parmigiano Reggiano
2 liście szałwii
Metoda
1. Usunąć nożem zewnętrzną skórę z dyni.
2. Pokroić dynię w równe plastry, a następnie w kostkę.
3. Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek w dużym garnku lub na patelni. Dodać rozmaryn i czosnek. Lubię rozbić ząbek czosnku, aby smaki mogły się rozprzestrzenić.
4. Pozwól gotować się na wolnym ogniu przez około 5 minut lub do uzyskania złotego koloru.
5. Dodaj posiekaną dynię i sól/pieprz do smaku. Gotować przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
6. Podczas ostatnich 5 minut, przykryj dynię i zmniejsz ciepło.
7. Rozgrzej piekarnik do 375 F lub 190 C.
8. Podczas gdy dynia się gotuje przygotować bułkę tartą:

Usuń skórkę z czerstwego chleba.
Posiekaj na małe, równej wielkości kostki.
Umieść 1/3 szklanki w blenderze lub robocie kuchennym.
Dodać parmigiano i szałwię. Miksuj krótko, aż uzyskasz grubą konsystencję. Ja zostawiłam kilka większych kawałków w mieszance.
Wyjąć z miksera i umieścić w kubku na później
9. Kiedy dynia się ugotuje wyłącz ogień i usuń czosnek i rozmaryn. W zależności od twojej miłości do czosnku, zostaw kilka małych kawałków.
Przełóż dynię na blaszkę – Zdrowy włoski przepis wegetariański
10. Przenieś dynię na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym.
Bułka tarta na dyni – Zdrowy włoski przepis wegetariański
11. Na wierzchu posypać bułką tartą. Ja w tym momencie dodałam kilka pozostawionych kostek chleba, aby dodać więcej tekstury.
Oliwa z oliwek, sól i bułka tarta – Zdrowy włoski przepis wegetariański
12. Wlej 2 łyżki oliwy z oliwek.
15min w piekarniku – Zdrowa włoska wegetariańska receptura13. Piecz przez 15-20 minut lub aż zobaczysz ten idealny złoty kolor.
Wyjmij z piekarnika – Zdrowe włoskie przepisy wegetariańskie14. Zostaw do ostygnięcia na kilka minut, nalej sobie kieliszek wina i ciesz się!

 

Redakcja
the authorRedakcja

Jeden komentarz

Dodaj komentarz